Whisky proeverij 6 mei 2018

19 mei 2018

Op 6 mei was het zo ver, mijn eerste whisky proeverij als gecertificeerd whisky ambassadeur. Ik had het genoegen om voor 14 man een mooie middag te verzorgen bij restaurant de Salentein te Nijkerk. Deze zogenaamde "High Whisky" vond plaats in de private diningroom van het restaurant. Na eerst een stukje geschiedenis verteld te hebben over het ontstaan van de whisky en wat cijfers uit whiskyland begon ik daarna met het verhaal hoe whisky gemaakt werd. Dit alles ondersteund met een 5 minuten durende film welke ik vorig jaar gemaakt had in de Balvenie Distilleerderij, Dufftown, Schotland. Vervolgens begon het grote genieten.
Tijdens deze whisky proeverij had ik 6 whisky's meegenomen uit de 5 regio's, onofficieel 6. De bedoeling was om deze whisky's te proeven in combinatie met amusehapjes, welke perfect waren bereid door kok's van het restaurant. We begonnen met de zachte Lowland Glenkinchie 12 jaar oud in combinatie met een heerlijk stukje kipdij filet, daarna zijn we de Highlands in gegaan en was er de ontmoeting tussen Dalwhinnie 15 jaar en een mooi stukje Schotse Zalm. Uiteraard kon de Speyside Balvenie 12 jaar double wood niet ontbreken. De Gamba daarbij was als een vis in de whisky. Na de Speyside vervolgden we onze weg naar Cambeltown, Kilkerran 12 jaar met een paar druppels whisky op de Oester, zelfs voor niet Oester eters was dit een verademing. We gaan Noordelijker, van de enige brouwerij op het eiland Skye had ik een mooie Talisker 18 jaar meegenomen. Het stukje gegrilde tonijn, made by the sea, was werkelijk waar een prachtige combinatie. Het toetje, voor mij het klapstuk! De Ardbeg Uigeadail met een stukje Epoise....Kippenvel!
Bijna 3 uur later en met de nodige informatie bijgebracht aan de deelnemers kwam er een einde aan deze fantastische middag.,
Slainté 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *